Thursday 16 October 2008

Culture Night in Copenhagen

Reede õhtul ja öösel vallutas Kopenhaageni meeletu kultuurilaviin, mis levis üle linna. Tegemist oli kultuuriööga. Kultuuriöö siinses mõttes on väga suur üritus. Kogu linn oli täis inimesi rinnamärkidega, mis maksid 150 EEK ja tagasid sissepääsu kõikidesse sündmusega seotud asutustesse ja tasuta sõidu busside ja rongidega. Üldiselt väga kasulik pilet. Käisin ka ise seda kultuuri kaemas ja ausalt öelda olin üllatunud, kui palju inimesi seda külastas. Siin on kirjas, et mainitud rinnamärgi ostis tervelt 60,000 inimest, lisaks inimesed, kes nautisid tasuta melu kesklinnas ja need, kes arvasid, et maksavad parem 20 EEK igal pool kohapeal sissepääsu eest.

Sündmusi oli linnas rohkem, kui siinolev ruum võimaldab nimetada. Ma ise käisin Taani disainimuuseumis taani praktikalist minimalismi kaemas ja kuulamas, mis Taani parimad DJd suudavad plaadimasinast välja keerutada. Lisaks nägin kesklinnas mitut kontserti, südaööni avatud kaupluseid ja kaupluste aknal elus modelle, käisin kirikus südaöisel missal, mis oli veelgi igavam, arvestades seda, et ma nende Taani keelest midagi aru ei saanud (ega saanud ka minu kõrval istuv rootslanna). Lisaks käisin Snöleopardeni kontserdil. Snöleoparden on kahe-mehe-kultusbänd, kes, nagu välja tuli, teevad vanal vaibal istudes rahulikku muusikat biitide, kitarri ja vana kraanikausiga, ning näevad välja, nagu nad teeksid väga palju kanepit ja neil pole ühtegi muret, kaasa arvatud oma välimuse pärast.

Muuseas käisin ka baaris, millel on lae asemel õlgkatus ja põrandal liiv, kuid see ei olnud osa kultuuriööst, vaid mulle lihtsalt meeldib see koht. Väga õdus. Võib öelda, et see oli osa kariibi kultuurist kultuuriööl. Mainimata üldist atmosfääri, mis linnas valitses, kaasa arvatud küünaldatud tänavaid ja muuseumist kostvat saksofonimuusikat, oli väga mõnus õhtu ja hea meelega soovitan Kopenhaageni kultuuriööd kõigile, kes selle toimumise ajal siin ümbruses leiduvad. Järgmine kord vist järgmine aasta sügisel.

Fotosid mainitud sündmusest leiab siit. User: woco; Pass: woco.

No comments: