Wednesday 12 November 2008

The Western View on Matters in Estonia

Tahaksin tuua sisse väikese kõrvalepõike Eesti asjadesse
http://www.economist.com/daily/news/displaystory.cfm?story_id=12581719&fsrc=nwl

Lääne ajakirjaniku vaade asjadele Eestis. Ambitsioonikas eesmärk, aga ta räägib ka kõigest. See võtab natuke võlu ära artikli üldmuljest. Mis on selle eesmärk? Küllap informeerida, mis Eestis toimub.

Kommentaarid artiklile on, nagu üks kommentaatoritest mainis, "täpsed koopiad kommentaaridest, mis olid Economisti Taiwani-artikli all Taiwani-Hiina suhetest."

Kuna ka mul on hetkel läänelik vaade asjadele, siis kommentaarid on teretulnud. Kas asjad on nii hullud või hullemad? Mis on praegu Eesti inimeste keelel ja meelel? Kas Gruusia asi on juba vana uudis ja nüüd ollakse Shaakashvili suhtes kriitilisemad? Kas Venemaa ähvardab Eestit sõjaga või on asjad lihtsalt samaviisi, nagu alati? Kuidas on Venemaa käitumine mõjutatud sellest, et praegune hinnalangus maailma maavarade turul tähendab praktiliselt Venemaa ekspordi, ja sellega sissetuleku, langust 50%? Kuidas ta saakski praegu midagi teha, kui vene rubla on kokkuvarisemise äärel?

2 comments:

Siim Esko said...

Paistab, et Eestis pole huvi Eesti asjadest rääkida. Pean leppima siis lääne vaatega asjadele. Ja kirjutama edasi sellest, kuidas siinmail läheb.

Unknown said...

sirje said Artikkel oli väga suunatud ähvardamisele Vene poolt, aga kahjuks on alati olnud sealtpoolt vaikne ähvardav lähenemine. Gruusia sõda ajas ärevusse mitte ainult Balti riike, vaid ka Skandinaaviat, Euroopat. See oli selge näide Venemaa vaiksest lähenemisest kuni konflikti leidmiseni ning plaani teostamiseni. Kahjuks ei saa asi korduda nagu 70 aastat tagsi. Vägede koondamist pole, aga kordusõppused ja kaitseväe tugevdamine ning Nato abist rääkimine oli kõvasti jutuks ning on praegugi. 2/3 eesti poistest ei ole kõlbulikud, või ei lähe kaitseväkke. See oli üks viimastest uudistest. Hämarisse tuleb NATO lennuväebaas, vist 2010. Venemaa paigutab raketid Iskander Kalingradi. Gruusia ja Venemaa pole praegu peauudis.