Sunday 28 September 2008

Another Side of Copenhagen

Kopenhaagenis asub piirkond nimega Christiania. See väga rohelust täis ala asub keset linna kanali ääres ja on väga eriline koht. Mitmes mõttes.

Millalgi 1970ndatel kolisid sellel alal asuvasse vanasse mereväebaasi hipid, kes otsisid mahajäetud kohti, kus rahulikult piipu teha ja elada. Esialgu jätsid võimud nad puutumata. Uued asunikud tundsid end aga väga koduselt ja ehitasid endale majad ja tekitasid väikese kogukonna. Aeg läks mööda ja nad hakkasid Christianiat enda koduks pidama. Mõeldi välja oma lipp (punane, kolme kollase ringiga) ja loodi omavalitsus. See kõik oli aga võimudega kooskõlastamata. Sellest ajast peale on neid üritatud korduvalt välja ajada, kuid edutult. Praegu istuvad hipid hinnaliste maatükkide otsas Kopenhaageni kesklinnas, elatakse seal tasuta ja mingeid makse ei maksta. Põhimõtteliselt ei olegi see enam Kopenhaagen, vaid spetsiaalne administratiivregioon, millel oma reeglid ja oma kord. Christiania omavalitsus töötab täisdemokraatia põhimõttel. See tähendab, et kõigil on vetoõigus ja ühtlasi et palju otsuseid seal vastu ei võeta. Kui ennevanasti võis alale lihtsalt oma maja püsti panna, siis nüüd peab külakogu käest luba küsima. Kuna aga kõigi hääl loeb, siis peab väga palju talda lakkuma, enne kui õnnestub sisse kolida.

Mis seal siis toimub? Seal on kogukond inimesi, kes peesitavad päikese käes, riigile midagi ei maksa, tõmbavad päev otsa savu ja joovad õlut, kasvatavad omale vilju ja on väga-väga rõõmsad. Elu on muretu. Võimud on kahevahel, kas nad välja ajada või sinna jätta. Ühest küljest on nende all väga kallid maatükid, ilusa roheluse keskel. Teisest küljest on Christianiast saanud suur turistiatraktsioon. Ja võin kinnitada, et on, mida vaadata, kuna kõik on tehtud südame ja suure loovustundega. Kolmandaks, ei tea, kuhu hipid koliksid pärast seda, kui nad välja lüüakse. Hetkel on nad rahulikult ja rõõmsalt koos ja tegelikult kellelegi halba ei tee.

Majad on Christianias väga huvitava arhitektuuriga ning igasugust kola täis. Seda sellepärast, et arhitektid on inimesed ise ja ehitusmaterjalid kõik, mis kätte juhtub. Piltide peal on näha mõningad huvitavad isendid. Christiania kesktänava nimi on Pusher Street. Pilti seal teha ei tohi (kui fotokas sulle armas on). Mis seal tänaval toimub, jätan teie fantaasia jaoks arvata. Igatahes, legaalset seal palju ei ole.

Vaata pilte siin.

Lõpetuseks, Christiania staatuse muu Kopenhaageni suhtes võtab väga hästi kokku isetehtud silt, mis ripub väljapääsu kohal, kirjaga: "You are now entering the EU."

6 comments:

Laura said...

Päris huvitav kohake..

Laura said...

khuul. olen kuulnud ja kindlasti plaanid unagi külastada kui kopenhagenisse satun.

Siim Esko said...

Soovitan kõigile, kes siia linna satuvad!

Vahur said...

selles "turistilõksus" olen minagi käinud, kuigi öeldi, et ie maksaks - minu arust muretsevad taanlaselt selle koha üle liigselt ning rikkad savisaarsugusd võiksid sellest oma niigi rasvase suu puhtaks pühkida!

rock cafes oled juba käinud?

Siim Esko said...

Rock Cafe on mitu korda üle vaadatud. Kadri töötab seal - mu eestlasest tugiisik :). Mulle meeldib see tasuta jookide poliitika, mis neil on :)

Vahur said...

hakka või sooduskampaaniaid kopenhaagenisse vaatama?