Friday 18 September 2009

It's What I Like To Do Best


Artikkel, mida loete, on sellest, mida suvel tegin. Kui mäletate, siis rääkisin, kuidas meil oli kooliprojektiks uurida ühe firma strateegiat arengumaades. Projekt oli nii edukas, et meid palgati kirjutama samale ettevõttele projekt, teisisõnu äriplaan. Meeskond oli sama. Väga erinevate oskustega noored inimesed, kuigi me kõik õpime ühel kursusel. Panime oma oskused kokku ja teate küll, mida räägitakse sünergiast, annab kokku välja rohkem kui osade summa. Sedamoodi tundsin ka selle projekti juures. Mul pole nii head meeskonda veel olnud. Ülemistel piltidel ongi meie meeskond - mina, Maiju, Mindaugas ja Franziska.

Ettevõte, millest jutt, tegeleb kuuseseemnete kokkukorjamise ja impordiga Gruusiast ning seejärel jõulukuuskede müügi ja kasvatamisega. Mis Bolsi teistest eristab on see, et ta müüb nüüdsest kuuski nende enda loodud Fair Trees brändi all. See tähendab, et töötajate ja keskkonna eest kantakse hoolt kogu kuuse kasvatamise protsessi jooksul, seemnest elutoani. Uskuge või mitte, aga see on kuusekasvatuses hell teema ning tihtipeale proovitakse tööliste inimõigustest mööda minna. Bols läheb aga heast kohtlemisest veelgi kaugemale ning aitab kohalikke Gruusia elanikke vajaliku abiga koolidele ja tööliste peredele. Ehk lasen sellest rääkida hoopis Bolsi brändi Fair Trees uuel lipukandjal ja ühtlasi minu õe Triinu ühel lemmiklauljal, Katie Melual:
Fairwind and the Fair Trees project is supported by Katie Melua, the multi-platinum selling singer and songwriter, who was born in Georgia and lived there until she was 8 years old.
“I am absolutely thrilled that fair trade has reached the poor cone pickers of Georgia. Fair Trees is a wonderful project that helps improve the lives of many people in remote areas of Georgia, the country where I was born. I urge anyone who loves a real Christmas tree to buy a fair trade one this year – after all, it won’t cost any more than a non-fair tree”.
Meie ülesanne oli koostada äriplaan. Üldiselt öeldes tähendab see seda, et me aitasime neil nende strateegia sõnastada, teha turuuuringud, riskianalüüsid ja prognoosid. Kui tahate täpsemalt teada, helistage mulle. Kõik selle panime mõnusasse pakendisse investoritele esitamiseks. Mis rõõmsaks tegi oli see, et investorite sõnul oli see kõige parem äriplaan, mida nad eales näinud on. Väga meelitav neist, eriti arvestades, et nad on neid näinud arvatavasti sadades, kui mitte tuhandetes.

Äriplaani koostamine on tavapärasest veelgi rahuldustpakkuvam, kui tead et ettevõte seisab õilsa eesmärgi eest. Ja aitab ka see, kui omanikud on uskumatult sõbralikud. Mul on hea meel et aitasime Bolsil saada nende missioonile sammukese lähemale. Projekt on seni väga edukas. Kogu nende pere on nüüdseks minu väga head sõbrad ning soovin neile kõike paremat.


Muide, kui kellegil (või kellegi tuttava tuttaval) on abi vaja äriplaaniga, siis ma aitan hea meelega! Ma võtan see sügis ka siin Austrias mõned kursused äriplaneerimises. Saab olema huvitav seda teha saksa keeles.

3 comments:

Unknown said...

sirje said: Seda kommentaari lugedes, ehk lühikirjeldust saab panna hinde 5 firmale, kes on äri ja inimlikkuse kokku viinud, aga teie täiendus nendele ei selgunud, aga saab ju veel kirjutada. Usun sünenergia juttu. Pildilt säravad vastu noored endast lugu pidavad inimesed ja natuke tagamaid kuulnult väga head sõbrad. Ja kui raha seda suhet ei riku...Mis veel? Olge kindlalt rajal!

Siim Esko said...

Ma paneks neile samuti hindeks viis!

Kirjutasin sissekandesse meie osa kohta ka veel juurde.

Unknown said...

Ma imetlen sinu tegevusi!